Пушената сол
Пушената сол е натурален продукт, произведен на базата на морска сол чрез опушване по специална технология. От древни времена дървата се използват за палене на огън. В аюрведическата култура, хвойна и елша например се считат за подправки. Трудно е пушената сол да се обърка с друга подправка, поради лесно разпознаваемия пикантен аромат, грубо смилане и кафяв цвят. Смята се, че този метод за получаване на продукта идва от времето на викингите. Пушената сол е много популярна в южните географски ширини: от Индия и Китай през Мароко и Египет до Италия. В кулинарията се използва по същия начин, кактои обикновената сол – при приготвянето на ястия, гарнитури, салати, маринати.
Състав & Калорийност
По своите ползи този продукт не може да се сравни с други подправки, тъй като съдържа малко количество микро и макроелементи. В състава няма витамини и аминокиселини.
Калоричното съдържание на пушена сол на 100 g е само 1 kcal, от които: Белтъчини – 1,3 g; Мазнини – 1,2 g; Въглехидрати – 1,1 g; Пепел – 99,2 g; Вода – 0,3 g.
Полезни свойства на пушената сол
Пушената сол има благоприятен ефект както върху психическото, така и върху физическото здраве, участва пряко в биологичните процеси на човека, като дава сили и добро настроение за целия ден. Пушената сол благоприятства работата на храносмилателната, имунната, репродуктивната, сърдечно-съдовата система. Затова се включва в диетата още от детството, като се приемат поне 2-3 грама на ден.
Съветваме Ви да добавите пушена сол към готови ястия, в противен случай тя ще загуби вкусовите си свойства и няма да бъде толкова полезна.
Противопоказания
Не се препоръчва употребата на повече от 5 – 7 грама/дневно. Няма значение как се ползвате продукта, в чист вид или в комбинация с други подправки. Това се дължи на факта, че при прекомерна употреба, продуктът предизвиква задържане на вода, която се отлага в мускулите и бъбреците, като нарушава тяхната работа, възможно е и влошаване на зрението. В резултат на прекомерна употреба е възможна появявата на мигрена, увеличава се натоварването на сърцето и черния дроб.
Приложение на пушената сол
Пушената сол може да се добави към абсолютно всяко ястие, с изключение на повечето десерти. Може да използвате продукта за осоляване на мазнини, риба, месо. Подходяща е и за консервиране на различни зеленчуци. Използвайте в тестото за баници, палачинки и т.н. Подходяща при овкусяването на всички видове зеленчукови салати. Например с пушена сол е много вкусна варената млада царевица.
Пушената сол се съчетава добре с всяка национална кухня, независимо от гастрономическите предпочитания. Придава естествен и натурален пушен вкус на вегетарианските ястия, разнообразява диетата и не нарушава хранителния режим.