Фермерски пазар
Автентична пушена сол, билкови екстракти за стимулиране на имунната система, изделия от шафран и разнообразие от редица сортове вина радват столичани на фермерския пазар “Да подкрепим българското”, предаде репортер на БГНЕС.
“Билковите екстракти за стимулиране на имунитета и борба с вирусите са едни от най-търсените екстракти, а водите от различни билки като лавандула, роза и т.н. билкова градина“, това заяви за БГНЕС Габи, част от участниците на фермерския пазар. „Лавандулата има редица лечебни свойства, като освен за акне се използва при безсъние и при главоболие, докато за направата на розовата вода се използват цветя от прочутата наша Дамасцена, като тя намира своето приложение при лечение на мазна и чувствителна кожа, докато билковата комбинация от невен, роза и лавандула е страхотна при суха кожа и по-скоро дава един комплексен резултат“, сподели още тя.
Стоян Гурков, производител на биошафран, разказа за трудностите при направата на качествен шафран. „Приложенията на шафрана са два, в кулинарията, където се използва като подправка и като билка за лечение при диабет, високо кръвно налягане, стрес, алхаймер и редица други неразположения, така че не напразно това е култура на 5 000 години.“, заяви още производителят, като добави, че от шафрана се правят и сапуни, които се изнасят в чужбина. „Най-трудната част при работата с шафрана обаче е работната ръка, тъй като всичко при работата с него всичко се прави ръчно, а намирането на желаещи е по-трудно“, коментира още Стоян Гурков, след което обясни, че все повече се наблюдава засилен интерес към българското производство, тъй като то е по-качествено. „Все повече хора се ориентират към малко по-скъпи продукти, но по-качествени“.
Иван Пашаланов, производител на пушена сол пък ни разкри как точно се произвежда тя. „Пушената сол е 100% българска, добита от Атанасовското езеро, която се опушва с бленд от четири вида дървесина. Тази технология придобива перфектен завършек на всякакви видове ястия.“, заяви още той и добави, че трудностите при направата на пушената сол е фактът, че вече много трудно се намира българска морска сол. „Отработили сме технологията на опушването, която трае няколко месеца, за да може да се постигне постоянно качество на вкус и аромат“, обясни още производителят на пушена сол. /БГНЕС