Пушена сол и варианти на използването и
Солта е различна. Това е научно доказан факт. Мнозина могат да спорят, защото има само една сол и това е натриев хлорид. Говорим обаче преди всичко за различни примеси от други минерални соли, които имат свой вкус, цвят и мирис. От всички тези фактори, взети заедно, зависи гастрономическата стойност на продукта. Майсторите готвачи отдавна знаят това и използват различни видове сол. Най-екзотичният вариант е пушената сол.
Продуктът е нов и непознат. Малко вероятно е да сте го срещали по рафтовете на магазините преди няколко години. Морската сол се опушва на огън с дърва. Само в този случай нейните кристали са наситени с естествения аромат на пушено.
Има много възможности за пушене. Един от най-популярните е върху букови стърготини. Основната задача на продукта е да придаде на основното ястие специфичен вкус, без да прибягва до самата процедура на опушване. Според много учени викингите са първите, които са тествали този вид сол. Самите кристали имат особен цвят. Може да се различава в зависимост от вида на дървесината, върху която е извършена процедурата за опушване.
Варианти на използване на пушена сол
Както вече отбелязахме, продуктът се съчетава добре с различни кулинарни изкушения. Най-честата и употреба е, когато се добави към месо. Освен това са популярни и различни варианти за приготвянето му, както в тиган, така и директно на самия открит огън. Някои рецепти препорърчват добавяне на пушена сол в кайма, други в свински ребра, трети на скара и т.н.
Пушената сол често се среща и в рецепти за коктейли. Най-баналният вариант е в композицията с текила. Приготвянето на наистина сложни коктейли изисква определени умения от бармана. Най-често използвания коктейл с пушена сол е “Меден шепот”. Включва сребърна текила, сода, портокалови кори, яйце, лайм, копър, бадемов мед, лед и разбира се пушена сол.
Предпазни мерки
Както всяка друга сол, пушената трябва да се консумира умерено. Учените са доказали, че 30-35 грама сол, изядени наведнъж, представляват смъртна опасност за човек. Може да възникне алергична реакция поради индивидуална непоносимост. В този случай трябва да потърсите помощ от специалист.
Калорично съдържание (kcal)
- Протеини: г. (~0 kcal)
- Мазнини: г. (~0 kcal)
- Въглехидрати: гр. (~0 kcal)