Хрупкави кюфтенца
Хрупкавите кюфтенца от свежа пролетна коприва са често поднасяни като предястие или като гарнитура към основното ястие. Те са известни с хрупкавата си коричка и сочната си вътрешност и представляват любимо ястие на много българи.
Необходими продукти
- Коприва: 500 грама
- Лук: 5-6 стръка зелен лук или една глава стар лук
- Брашно: шест супени лъжици
- Кашкавал: 200 грама (настърган)
- Мая за хляб: една чаена лъжичка
- Яйца: 2 броя
- Сол: Пушена сол “Хаванче” на вкус
- Черен пипер: на вкус
- Мазнина: по желание
Начин на приготвяне
Копривата се измива и попарва. След изцеждане се нарязва на дребно. Прибавят се нарязания на ситно лук, настъргания кашкавал, яйца, брашно и всички останали продукти. Всичко това се смесва добре. Не пропускайте пушената сол на “Хаванче”! Оформят се кюфтета и се редят на хартия за печене, може по желание да се добави мазнина, пекат се в загрята фурна на 220 градуса за 20 – 25 минути, сервират се със сметана или млечен сос по желание.