Пушена сол
Какво представлява и какви са различните видове пушена сол?
Какво представлява?
Не всеки знае какво е пушена сол, но тези, които обичат да готвят, трябва да научат за нейната употреба и свойства. Ще ви помогнем с лесен наръчник.
Любителите на готвенето знаят, че има много сортове сол, които се различават не само по аромат и вкус, но и по външен вид. Едно по-специално е малко известно, това е пушената сол .
Резултатът от конкретна обработка, благодарение на която морската сол се пуши чрез изгарянето на дървесината, тази сол варира по цвят и особено по аромат, в зависимост от вида на дървесината, използвана в процеса. Дървесината може да бъде например орех, ела, бук или други. Всеки вид дърво всъщност придава своя особен аромат.
Пушената сол е с произход скандинавските страни и Северна Америка. Тук още от древни времена тя е използвана за съхранение на дивеч и други нетрайни храни. Предлагаме ви кратък преглед на най – известните сортове пушена сол, който може да бъде полезен за обогатяване на вашите рецепти или просто за задоволяване на любопитството.
Свойства & Видове
Има няколко разновидности пушена сол, всяка от които има интересна история за разказване. Нека видим кои са най-интересните:
Yakima пушена морска сол
Характерно за едноименната американска долина, разположена в щата Вашингтон (Северозападен от САЩ), тази сол се получава чрез изгаряне на ябълково дърво, отглеждано в района. Деликатен и сладък, той е подходящ за приготвяне със свинско или други бели меса.
Солена пушена морска сол
Освен това идва от западните брегове на САЩ, той се получава при изгарянето на елхово дърво , има влажна и кадифена текстура и почти черен цвят. Добре върви с месото и зеленчуците на скара, но и с пресни сирена като моцарела.
Durango пушена морска сол
Идвайки от едноименния град в Колорадо, САЩ, приготвянето на тази сол се предава сред американските индианци и се извършва студено с орехова дървесина, придавайки й наситен и ароматен вкус, подходящ за всички видове месо, особено за червено. .
Флор дьо Шардоне
Произведена в Калифорния, тази сол се пуши с дъските на дъбовите бъчви, в които е отлежало виното от шардоне; той е много рядък и има много високи разходи (почти 150 евро за кг).
Викинг пушена морска сол
Произведена в съответствие с древна викингска рецепта с дървесина от ела, бор и бук, тази сол има богат и интензивен вкус и е идеална за ястия с яйца (например карбонара ), с меса и сирена.
Малдон пушeна морска сол
Тази пушена сол произхожда от Малдон, Есекс, на около час и половина от Лондон. Това е вид сол, която се пуши с дъбова дървесина, има златист цвят и определено по-деликатен вкус от другите пушени соли, поради което се използва широко и в кетъринга. Добре върви със супи и сосове, особено с риба.
Датска пушена морска сол
Пушена с дървесен бряст, тази пушена сол няма силен аромат и традиционно е сдвоена с местни рибни ястия, характерни за Северна Европа (треска, сьомга, херинга …)
Тези, които обичат да готвят, го знаят добре, получаването на добри ястия на вкус не е лесно, но изисква време, търпение и най-вече много тренировки и съставките играят своята роля. Следователно солта не е изключение с надеждата, че нашият водач за пушена сол ви е бил полезен.
Къде да купя пушена сол?
Ето няколко разновидности пушена морска сол, които можете да закупите директно от нашия онлайн магазин: