Трапезната сол всъщност е съставена от две летливи химични съединения. Първото е сребристобял метал, наречен натрий или „Na“ в периодичната таблица. Самият той е толкова нестабилен, че избухва в пламъци, когато влезе в контакт с вода. Вторият компонент на солта е хлор, или „Cl“. Когато добавите хлор към водата, този отровен газ се превръща в опасна киселина! Но когато комбинирате хлор с натрий, получавате NaCl или натриев хлорид – стабилно, годно за консумация съединение, което познаваме като скромна трапезна сол.
Въпроси & Отговори
Защо трябва да консумираме сол?
Натриевият хлорид е от жизненоважно значение за нашето здраве. Ако не консумираме достатъчно сол, може да страдате от главоболие или мускулна слабост, като може да се стигне дори до фатални последици. Благодарение на натрия сърцето ни продължава да бие, нервите ни изпращат сигнали помежду си, а клетките ни могат да се хранят. Нуждаем се от сол, за да останем живи, но тялото ни не може да я произвежда. Дори по-лошо, ние губим сол всеки ден – например чрез потене.
Как солта участва в оформянето на човешката цивилизация?
Този минерал е бил първата международна търговска стока и дори е бил използван като пари, тъй като се е смятал за много ценен. Именно солта е дала на хората начин да запазват храната от разваляне. Солта е имала и много различни културни роли: Древните египтяни вярвали, че солта предизвиква сексуално желание, затова жреците отказвали да я ядат. В юдаизма и исляма се смята, че солта предпазва от зли духове. Подобно вярване е съществувало и в древна Япония, поради което театралните сцени са били поръсвани със сол преди представления.
Каква е ролята на солта в кулинарията?
Интересно е, че много професионални готвачи са преоткрили употребата на сол, но не обикновената бяла, която се произвежда масово. Сега хората плащат по-висока цена за по-груба, по-едрозърнеста или дори оцветена сол от малки производители – сол, която в миналото всъщност е била смятана за по-малко ценна и с лошо качество.
Световната кухня също е допринесла за нови идеи за подправяне със сол. Азиатската кухня умело съчетава сладки и солени вкусове. В западната кухня е популярна и техниката за подправяне на храната със солени туршии и сосове, а не с чиста сол.
Как се добива солта?
Едно от изобретенията, които увеличават производството на сол, е вакуумният солен процес. За да се свари солен разтвор в поредица от вакуумни „солници“ или изпарители, гореща пара нагрява последователно всяка от тях. Всяка тенджера поддържа по-ниско налягане от предходната, което позволява соленият разтвор във всяка от тях да се вари при по-ниска температура във всяка следваща тенджера.
Този ефективен метод скоро засенчва по-старите методи за извличане на сол. Солта бързо се превръща от изключително търсена стока в евтина и достъпна основна стока.
Кой е най-добрият източник на това естествено хранително вещество?
Морската вода е на първо място от всички природни източници на сол. Тя съдържа средно 2,6 % NaCl (по тегло) или 26 милиона тона на кубичен километър. Това са 120 милиона тона на кубичен километър – неизчерпаеми запаси.
Какво е пушена сол?
Пушената сол е ароматна сол, пушена с произволен брой избрани дървесни видове без кора в продължение на 14 дни. Видът на дървесината, използвана за опушване, оказва влияние върху вкуса, който може да варира от фин до силен и дори сладък. За да създадем качествен вкус на пушенето, не използваме течен дим, изкуствени аромати и оцветители или други добавки.
За какво се използва Пушена сол?
Пушената сол се използва за подобряване на присъщите на дадено ястие аромати, като същевременно му придава опушен вкус. Подходяща е за вегетарианци, като често действа като заместител на натрошения бекон. Пушената сол се различава от солта с вкус на пушек, тъй като последната съдържа добавка с вкус на пушек и не се класифицира като натурален солен продукт.
Какви суровини използваме при направата на нашата Пушена сол?
За направата на нашата Пушена сол, от ХАВАНЧЕ използваме истинска дървесина, ръчно подбрана за превъзходни вкусови и ароматни профили, първокласна сол, добита от природен резерват Атанасовско езеро, и ексклузивни изключително чисти техники за опушване.
Какъв е процеса по опушване?
Дървесината,подходяща за хранителни цели, се обелва от кората и се нарязва по поръчка в специална дъскорезница, преди да пристигне в нашата собствена пушилна инсталация в град Велико Търново. Способността ни да използваме прецизни производствени техники позволява безпрецедентна консистенция, равномерно карамелизиране на сложните захари и само първокласен тънък син дим – изключително важен за създаването на възможно най-добрите пушени соли. Резултатът е вкусна линия от изцяло натурална Пушена морска сол, която предлага дълбок и опушен вкус, сложен аромат и красив цвят.